Kniha v našej knižnici

Dej príbehu sa odohráva v  ďalekej budúcnosti, keď ľudstvo začína kolonizovať slnečnú sústavu. V roku 2234 sa posádka vesmírnej lode Adamura vyberá na prieskumnú misiu. Na neobývanej planéte Talos VII spozorovali obrovskú jamu, z ktorej vychádza elektromagnetický šum. Kapitán Idris sa rozhodne vyslať na planétu pristávací modul spolu s tímom výskumníkov. Tí majú za úlohu preskúmať záhadnú jamu a zistiť, či na planéte existuje nejaká forma mimozemského života. Do tímu sa dobrovoľne prihlásili xenobiológ Alex, astofyzička Talia, chemik Chen a geológ Puškin.

Napriek počiatočným obavám výprava začína pomaly postupovať k jame, keď na obzore zbadajú pohybujúce sa záhadné  bytosti podobajúce sa korytnačkám. Žije na Talose väčšia populácia týchto tvorov, sú nebezpečné, pozorujú ich? Na tieto otázky zatiaľ nedokázali nájsť odpoveď. Alexa začínajú prenasledovať ťaživé spomienky na milovanú manželku Laylu, ktorá tragicky zahynula. Po príchode na Talos cíti ešte väčšiu prázdnotu a osamelosť. Stále sa nevie zmieriť s jej smrťou. Čím bližšie postupuje tím výskumníkov k jame, o to intenzívnejšie medzi nimi vznikajú rôzne nezhody a hádky. Začínajú sa míňať zásoby. Puškin už nechce pokračovať ďalej, od útoku korytnačky sa cíti vyčerpane. Pridá sa k nemu aj Chen. Alex tiež začína pochybovať o splnení tejto misie, no Talia chce za každú cenu pokračovať.

Od jamy ich delí už len pár kilometrov, elektromagnetický šum naberá na intenzite, korytnačky ich v diaľke nenápadne pozorujú. Podarí sa nakoniec hlavnému hrdinovi Alexovi napriek úplnému vyčerpaniu dostať k záhadnej jame?

Paolini sa po rokoch opäť vracia, tentokrát so sci-fi románom, ktorý zachytáva ťaživú  a nehostinnú atmosféru vesmíru. Je to príbeh o úplnom fyzickom a psychickom vyčerpaní človeka, ktorý stratil všetko a  napriek tomu našiel v sebe vnútornú silu pokračovať v živote ďalej.

Knihu odporúča: Marián Molnár