Milé čitateľky, milí čitatelia,

pozývame vás na besedu s názvom História v knihách, ktorá sa uskutoční v utorok 4. júna 2024 o 16:30 na regionálnom oddelení knižnice (Hlavná 48).

Rozprávať sa budeme s historikmi Rastislavom Moldom a Jánom Golianom, ktorí stoja aj za vydavateľstvom Society for Human studies, v rámci ktorého vydávajú prevažne publikácie so zameraním na dejiny.

Ako vydať knihu, ako prebieha historický výskum a či aj v ňom existujú trendové témy, ale aj čo všetko obnáša práca historika, ktorý chce priblížiť výsledky svojho výskumu aj širšej verejnosti i ako to celé financovať sa opýtame na utorňajšej besede.

Vo vydavateľstve Society for Human studies vyšlo niekoľko vedeckých publikácií so zameraním na slovenské dejiny, v ktorých boli prezentované najnovšie výsledky historického výskumu. Séria kolektívnych monografií sa zamerala na viac či menej poznané osobnosti z rôznych oblastí (ne)obyčajné príbehy žien, (ne)známe príbehy, (ne)obyčajný život farára, (ne)obyčajné príbehy novinárov.

Vydáva tiež monografie so zameraním na lokálne či regionálne dejiny, napr. Obec Klokoč, Život ľudu detvianskýho, Hybe – pohltení časom. Zároveň sa tiež zameriavajú na publikácie so zaujímavými a atraktívnymi témami, napr. Cestopisné denníky, Od zločinu k trestu, Ženy pred súdom – hriešne ženy z Abova v 18. storočí.

Za viaceré publikácie získali i rôzne ocenenia. Prémiu za vedeckú a odbornú literatúru za rok 2019 Literárneho fondu a 3. miesto v súťaži Kniha Liptova získala publikácia Od zločinu k trestu. Kronika školského inšpektorátu v Lip. Mikuláši získala Cenu SHS pri SAV za rok 2019 v kategórii edícia prameňov.  (ne)obyčajné príbehy žien získali Cenu SHS pri SAV za rok 2019 v kategórii populárno-náučná publikácia. Kniha Stručná história vzťahov cirkvi a štátu získala 2. miesto v súťaži Kniha Oravy 2022 v kategórii odborná literatúra a 3. miesto v súťaži Kniha Liptova 2022 v kategórii odborná literatúra

Príďte sa dozvedieť viac, tešíme sa na vás.