Od vypuknutia Slovenského národného povstania ubehne 29. augusta presne 80 rokov. 

Išlo o ozbrojené vystúpenie Slovákov počas 2. svetovej vojny proti vtedajšiemu režimu a nemeckým okupačným vojskám. Povstanie bolo síce Nemcami porazené, ale jeho význam je pre naše dejiny nespochybniteľný.

Už v roku 1945 sa konali prvé oslavy tohto domáceho odboja. V priebehu rokov tieto oslavy či pripomienky prešli rôznymi zmenami a dôraz sa kládol na rozličné aspekty.

Výstava Verejnej knižnice Jána Bocatia v Košiciach s názvom 80 rokov osláv SNP sa snaží poukázať práve na tento aspekt pripomínania si SNP v rokoch a dekádach po ňom. Ako sa menila forma osláv, ich intenzita ako aj to, aké témy dominovali, priblížime na dobových dokumentoch z fondu regionálneho oddelenia knižnice.

K nahliadnutiu budú dobové články z novín a tiež výročné publikácie vydané napr. pri 15. či 30. výročí SNP. Na výstave budú aj publikácie, ktoré faktograficky mapujú a pripomínajú udalosti samotného povstania.

Výstava teda priblíži najmä výročia a oslavy SNP od prvých rokov až do dnešných dní. Prístupná bude na regionálnom oddelení knižnice (Hlavná 48) vo výpožičnom čase knižnice od 20. augusta do 27. septembra 2024.

Tešíme sa na vašu návštevu.