V rámci cyklu výstav Umenie v čitárni, ktoré organizuje Centrum kultúry Košického kraja v spolupráci s Verejnou knižnicou Jána Bocatia v Košiciach predstavujeme tvorbu talentovanej výtvarníčky Martiny Belányiovej, rodáčky z Košíc, ktorá už viac ako 25 rokov žije so svojou rodinou neďaleko Rožňavy, v obci Štítnik.

Študovala na Strednej priemyselnej škole drevárskej, odbor Nábytkárstvo v Spišskej Novej Vsi, kde navštevovala aj na Základnú umeleckú školu – výtvarný odbor pod vedením akad. maliara Zdeňka Jeřábka. Autorka sa venuje rôznym technikám – olejomaľbe, akrylu, akvarelu,  kresbe uhlíkom aj ceruzou. Rada maľuje krajinky, portréty, zátišia, architektúru. O svojej záľube hovorí: „Svoj voľný čas venujem kresbe a maľovaniu, stále, pokiaľ sa to dá. Je to moje potešenie aj relax. Maľujem pre seba, ale aj blízkych a priateľov. Keď tvorím, som šťastná a teší ma, keď svojim umením môžem urobiť radosť druhým.

Prvá výstava Martiny Belányiovej sa uskutočnila v Štítniku v roku 2018 pod názvom „Kolekcia Štítnik“, v roku 2021 prezentovala v obci svoje práce na spoločnej výstave pod názvom Umenie v nás žije ďalej. V roku 2022 boli premietnuté jej diela na výstave Maľované – Vyrezávané v kaštieli v Budimíri, v roku 2023 sa s jej tvorbou mali možnosť stretnúť návštevníci výstav Žáci Kalábovi Písecká brána v Prahe, Tri Martiny v Betliari, Štítnická dolina v obrazoch, Maľované vajíčko vo Valalikoch a na výstave v obci Kobeliarovo. V roku 2024 prezentuje svoju tvorbu na výstave Milujem Teda som! na Vodnom hrade v Štítniku.

Okrem toho sa aktívne zapája do postupovej súťaže a výstavy neprofesionálnej výtvarnej tvorby Výtvarné spektrum, organizuje a vyučuje detské kurzy maľovania a  zážitkové maľovanie s dospelými. V súčasnosti aktívne tvorí vo svojom ateliéri v Štítniku, kde vystavuje obrazy v súkromnej galérii. Jej výtvarné diela si našli cestu aj do súkromných zbierok v zahraničí.

Výstava bude prístupná počas otváracích hodín v čitárni centrálnej knižnice (Hviezdoslavova 5) od 25. septembra 2024 do 13. januára 2025.