Pri letmom pohľade môže kniha kanadskej spisovateľky Ann-Marie Macdonaldovej Kam létají vrány (Nakladatelství Lidové noviny, 2013) pôsobiť na potenciálneho čitateľa nie práve lákavo. Predsa len, viac ako 900 stranový román v dnešnej rýchlej dobe nie je práve to, po čom bežne siahneme, ak máme chuť niečo si prečítať. To už musí naozaj stáť za to. A áno, táto kniha za to stojí. Aj napriek nie úplne dynamickému deju, text nepôsobí ťažkopádne. Ja som si na jeho pomalší rytmus veľmi skoro privykla a nemala som potrebu preskakovať opisnejšie pasáže.

Román sa odohráva v Kanade a z väčšej časti zachytáva obdobie, kedy vrcholia snahy USA a Sovietskeho zväzu o ovládnutie vesmírneho priestoru. Uskutočnenie letu na mesiac si vyžaduje tých najväčších odborníkov a to bez ohľadu na to, či ide o bývalých nacistov. Autorka prepojila historickú skutočnosť s rôznymi konšpiračnými teóriami, ktoré v jej podaní vyznievajú naozaj vierohodne. Do tohto širšieho kontextu a globálnych problémov je zasadený iný, komornejší príbeh. Príbeh rodiny pilota Kráľovského kanadského letectva. Rodiny ako vystrihnutej z reklamy na americký sen. Dokonalé upravená, chápavá manželka; úspešný, milujúci otec a dve deti. Hoci ide o rozprávanie v er-forme, akoby bol písaný z pohľadu najmladšej členky rodiny, deväťročnej Madeleine, keďže rozprávanie sa sústredí predovšetkým na ňu. To je aj najväčšia devíza textu. Madeleine pôsobí živo, detský svet, ktorý sa mi prostredníctvom nej otvoril bol farebný, voňavý, veselý, smutný, jednoducho presvedčivý. Pri vykreslení tejto postavy ide autorka najhlbšie, preto časti, v ktorých dominuje, sú tie najpútavejšie. Cez ňu sa Macdonaldová dotýka aj problému sexuálneho zneužívania detí, neskôr aj homosexuality, feminizmu a ďalších tém, ktoré posúvajú román do intelektuálnejšej roviny. A aby toho nebolo málo, nechýba ani detektívna zápletka.

Obdivujem autorov, ktorí dokážu vtesnať celý svet do jednej, hoci mnoho stranovej knihy. Macdonaldová túto schopnosť má a vy by ste si zasa túto knihu mali/mohli prečítať.

Knihu odporúča

Alena Zavocka

Kniha v našom katalógu