Skvelá, výnimočná, podmanivá – len kladné prívlastky si zaslúži v poradí druhá kniha Khaleda Hosseiniho Tisíc žiarivých sĺnk (Ikar 2009, preklad Mária Galádová). Autor, pôvodom z Afganistanu, je americký prozaik a lekár, ktorý žije s rodinou v Kalifornii. Ponúka nám mimoriadne silný a dojímavý príbeh, zobrazujúci krutú realitu života žien v islamskom svete. Kniha je napísaná veľmi pútavo, svojím dramatickým spádom si vás podmaní tak, že ju až do konca nepustíte z rúk.

Dej sa odohráva v rokoch 1960 až 2003. Hosseini odhaľuje krásu a brutalitu života dvoch žien vo vojnou zmietanom Afganistane. Vykreslil nám ich osudy na pozadí vojnových konfliktov, ktoré prinútili státisíce ľudí ujsť z rodnej krajiny. Opisuje zmeny v spoločnosti počas sovietskej okupácie, vojny mudžahedínov a dosahy Talibanu. Kniha je oslavou vytrvalosti tvárou v tvár nevysloviteľnej tragédii, je to odkaz pre kohokoľvek, kto sa niekedy cítil bezmocný a napriek tomu sa odvážil snívať. Hosseini označil novelu ako príbeh matky a dcéry, príbeh priateľstva medzi ženami, čo je v kontraste s jeho prvým dielom Majster šarkanov, kde zobrazil príbeh otca a syna.

Hlavná hrdinka Mariam je o generáciu staršia ako Laila. Osud ich zvedie dohromady a po počiatočnej averzii sa medzi nimi vytvorí silné puto. Spoločný život s agresívnym manželom a starostlivosť o Lailine deti bývalé sokyne zblíži. Mariam k Laile prechováva nežné materinské city. Ich životné cesty sú strastiplné, zažívajú biedu, nekončiace poníženie a strach. Napriek tomu sa vedia vzoprieť, Mariam aj za cenu vlastného života. To, čo zachováva tento román živým a neprekonateľným, je Hosseiniho schopnosť zobraziť celú škálu ľudských emócií. Vrelo odporúčam prečítať si nevšedný príbeh priateľstva, spolupatričnosti, príbeh o odpúšťaní a láske.

Knihu odporúča
Ing. Jana Krešáková

Kniha v našom katalógu