Severná Kórea je krajinou, kde mnohé, pre nás bežné veci sú nerealizovateľné a ak áno, tak len s veľkými obmedzeniami. Od surfovania po internete, cez šoférovanie, po slobodu cestovania. Toho, čo je zakázané a  prísne trestané, je však omnoho viac. Nariadenia, ktoré musia Severokórejci dodržiavať sa častokrát pohybujú v takých absurdných rovinách, kam miera pochopenia priemerného európskeho obyvateľa ani nesiaha.

V slovenskom alebo českom preklade už vyšlo viacero kníh, ktoré sa snažia priblížiť politické a kultúrne pomery tohto ázijského štátu. Jedným z najnovšie vydaných titulov na túto tému je kniha Kim Čong-il uvádí od autora Paula Fischera. Zameriava sa na prípad únosu dvoch juhokórejských občanov: herečky  Čoi Eun He a filmového režiséra Šin Sang Oka. Bývalí manželia a spolupracovníci boli osem rokov nedobrovoľne zadržiavaní v Severnej Kórei na príkaz Kim Čong-ila, syna vtedajšieho veľkého vodcu Kim Ir Sena. Mali za úlohu povzniesť severokórejskú kinematografiu na úroveň americkej alebo japonskej  filmovej produkcie. Kniha zachytáva skutočnú udalosť z roku 1978 a zároveň na jej pozadí odkrýva aj ďalšie reálie o tejto krajine. Na jednej strane predstavuje Kim Čong – ila ako veľkého filmového fanúšika, nonkonformného a priam až sympatického mladého muža, na druhej strane ako amorálneho manipulátora, človeka so všetkými predpokladmi stať sa budúcim diktátorom.   Pre doplnenie celkového obrazu je do textu zakomponovaných viacero výpovedí a úryvkov z rozhovorov s ľuďmi, ktorí mali to nešťastie, že sa ich osobne dotkli praktiky severokorejského režimu.

Kniha je napísaná veľmi pútavo a pre čitateľov, ktorí sa doteraz o Severnú Kóreu príliš nezajímali, je vhodným prostriedkom pre bližšie zoznámenie.

Knihu odporúča

Alena Zavocka

Kniha v našom katalógu