Akbar Omar  Qais sa narodil v hlavnom meste Afganistanu, v Kábule, kde aj žije. Vedie rodinný obchod s kobercami a píše knihy. Jeho dielo Pevnosť s deviatimi vežami, ktoré hneď po vydaní získalo výborné kritiky, bolo preložené do viac ako dvadsiatich jazykov.

Ide o pútavý autobiografický román, ktorého dej sa odohráva na pozadí vojnových konfliktov. Sovietská okupácia, mudžahedíni, Talibán so sebou prinášajú mnoho obetí, ľudských tragédií a smútku. Hlavná postava románu – Kvajs s nostalgiou spomína na svoje detstvo na vidieku. Opisuje pokojný život početnej afgánskej rodiny, púšťanie šarkanov, pikniky pri vode, rodinné stretnutia až dovtedy, kým občianska vojna nezničí všetko, čo jej stojí v ceste a nerozvráti stáročnú kultúru. Každodenný boj jeho rodiny o prežitie poukazuje na pozoruhodnú schopnosť ľudskej bytosti milovať a podporovať jeden druhého napriek katastrofálnym podmienkam, v ktorých sa ocitli. Z diela cítiť vieru v silu rodiny, vzájomnú úctu a zmysel pre zodpovednosť

Zaujímavé čítanie, poučné aj desivé, krásne aj smutné. Odporúčam prečítať každému, koho okrem strhujúceho príbehu zaujíma aj spoznávanie odlišnej kultúry a chce sa dozvedieť viac o živote bežných ľudí.

Knihu odporúča

Ing. Jana Krešáková

Kniha v našom katalógu