Aj knihy o varení, jedlách a diétach patria do knižnice. Každý kuchár, profesionál či amatér sa kedysi variť učil a vtedy mu všetky takéto knihy prišli vhod. Často tiež siahneme po literatúre o zdravej a racionálnej strave alebo po knižke s receptami ku konkrétnej diéte. Preverte si svoje znalosti z oblasti gastronómie a kníh o strave a stravovaní.

Jeden z najstarších písomných dokladov o návodoch a receptoch nám zanechal fajnšmeker a znalec vyberaných jedál, Marcus Gaius Apicius. Za vlády cisára Tiberia žil v Kampánii a pozbieral a zapísal stovky receptov. Koľko asi tých receptov bolo?
Prvá slovenská kuchárska kniha má už viac ako 100 rokov a napísala ju slovenská spisovateľka. Vyšla v roku 1914 v Liptovskom Mikuláši v prvom vydaní ako Nová kuchárska kniha. Jej autorka sa okrem literárnej činnosti venovala aj praktickým radám pre ženy a bola redaktorkou prvého ženského časopisu Dennica. Román Sirota Podhradských, takisto z jej pera, bol prvým románom slovenskej ženskej spisovateľky. Už viete kto napísal našu prvú kuchársku knihu?
V roku 1982 vyšla vo vydavateľstve Obzor kniha Medzinárodná kuchárka. Je to kniha plná receptov z celého sveta. Jej cieľom bolo spestriť a rozšíriť sortiment našich slovenských jedál. Z bohatej ponuky receptov v tejto knihe pochádza aj recept na rybaciu polievku Aliotta. Viete v ktorej kuchyni by ste ju našli
Jej známa veta „Vraz do toho osem vajec...“ je znakom doby, v ktorej na zloženie pokrmov nedozerali výživoví poradcovia. Kniha Domáca kuchárka je dnes legendou. Bola zrozumiteľne napísaná a autorka ku každému receptu pridala nejaký svoj tip – osobnú skúsenosť či radu. Aj preto sa táto kuchárska kniha dočkala mnohých ďalších vydaní. Poznáte jej autorku, českú buditeľku a spisovateľku, ktorej meno sa stalo symbolom kuchárok a gazdiniek?
Aj v súčasnosti sa mnoho skvelých kuchárov stáva svetoznámymi celebritami. Kuchárske umenie a skvelé recepty ich preslávia. Viete ako sa volá britský kuchár, autor kuchárskych kníh, moderátor, podnikateľ v oblasti gastronómie, ktorý mal úspešnú kuchársku šou Šéfkuchár bez čapice.
Francúzska kuchyňa je považovaná za najoriginálnejšiu kuchyňu pokiaľ ide o chuť, pestrosť, zloženie stravy, úroveň prípravy, estetický vzhľad a spôsob servírovania. Je to kuchyňa rozmanitá a preto je samozrejmé, že jej recepty vychádzajú knižne v mnohých jazykoch po celom svete. Určite poznáte croissant, slimáky s bylinkovým maslom, polievku Bouillabaisse, ale viete, čo je základom Ratatouille?
Dnes veľa ľudí hľadá zdravý spôsob stravovania alebo diétu, ktorá by im pomohla naštartovať metabolizmus. Autorka knihy Najedzte sa do štíhlosti sa venuje zdravej strave viac ako dvadsať rokov a jej diéta je veľmi populárna. Ona sama však tvrdí, že to nie je diéta, ale začiatok nového životného štýlu. Viete, kto je to?
Sú však diéty, ktoré neznamenajú zdravú stravu. Často práve naopak. Známy odborník na správne stravovanie sa od roku 1992 venuje otázkam výživy a trendom v oblasti zdraviu prospešnej životosprávy. Je autorom mnohých kníh o zdravom stravovaní a s profesionálnym kuchárom Pavlom Liptákom napísal knihu Hneď to bude! (Navarte rýchlo, zdravo a chutne). Ako sa volá tento slovenský lekár?
Správna výživa a životospráva sú určite kľúčom k zdraviu, ale oslavu narodenín alebo svadobnú hostinu si napriek tomu nevieme predstaviť bez torty či slávnostného dezertu. O tom, že zamaškrtiť sa dá aj zdravo presvedčí napríklad kniha Sladkosti, od ktorých sa nepriberá. Napísala ju známa moderátorka s dcérou. Poznáte jej meno?
Pôvodná slovenská kuchárska kniha, Slovenská kuchárka s podtitulom Kuchárska kniha pre všetkých, ponúka množstvo receptov na rozličné druhy polievok, predjedál, šalátov, jedál z mäsa, zeleniny a múčnych jedál. Kniha obsahuje jednoduché recepty, ktoré sa dajú pripraviť z dostupných surovín. Viete, ktorá polievka je na Slovensku najtradičnejšia?