Verejná knižnica Jána Bocatia v Košiciach pozýva knihovníčky a knihovníkov na odborné vzdelávanie v rámci cyklu Upgradni sa.

V utorok 10. septembra 2024 sa o 10:00 uskutoční v centrálnej knižnici (Hviezdoslavova 5, Košice) prednáška a workshop na tému Starostlivosť o knižný fond s Barborou Hank Palatínusovou.

Prednáška a workshop sa bude venovať rozšíreniu vedomostí v oblasti starostlivosti o knižný fond, ktoré budú doplnené praktickými ukážkami. V teoretickej časti sa účastníci zoznámia so základnými pojmami spojenými s preventívnou aj aktívnou ochranou zbierok (príčiny a pôvodcovia poškodení, materiály v knižných fondoch, prostredie, uloženie a pasívna ochrana knižného fondu, obalové materiály). V praktickej časti vznikne priestor na odbornú konzultáciu či usmernenia pri práci a bude zameraná na ukážky správnej manipulácie s knižným fondom a jednoduché typy opráv a možnosti konsolidácie trhlín knižných obalov, či pretrhnutých stránok kníh.

Barbora Hank Palatínusová je doktorandkou na Katedre reštaurovania VŠVU. Vo svojom výskume sa zaoberá novými metódami čistenia a stabilizácie fotografií na papierovej podložke. Po získaní magisterského titulu, taktiež na VŠVU, pôsobila ako konzervátor a kustód v Pohronskom múzeu v Novej Bani. Popri štúdiu sa venuje súkromnej reštaurátorskej praxi pod záštitou doc. Mgr. art. Janky Blaško Križanovej.

Na podujatie je potrebné sa prihlásiť najneskôr do pondelka 9. septembra prostredníctvom online formulára.

Tešíme sa na spoločné stretnutie.

Vzdelávací kurz Upgradni sa realizujeme v rámci projektu VKJB 2024, ktorý z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.