Matt Haigh je anglický spisovateľ a novinár. Píše beletriu aj literatúru faktu pre deti a dospelých, vyštudoval angličtinu a históriu. Mal klasické detstvo, ako 24 ročný skončil vysokoškolské štúdium, užíval si na plážach v Španielsku, surfoval, mal priateľku… V podstate by sme mu jeho život mohli aj závidieť, keby práve vtedy nepocítil, že asi zomiera. Našťastie sa tak nestalo, bol to „iba“ začiatok jeho choroby, diagnostikovanej ako depresia.

Často si mnohí z nás neraz povzdychnú, že majú „depku“, ale v skutočnosti ani len netušia, čo to naozaj znamená. Aj preto odporúčam všetkým, aby si prečítali práve túto knihu. Prostredníctvom nej môžu nazrieť do sveta človeka, ktorý má klinicky diagnostikovanú depresiu. Je nádejou pre tých, ktorí s týmto ochorením bojujú. Zároveň však poukazuje na to, že s humorom a pozitívnym prístupom ide všetko ľahšie a život je pekný a stojí za to ho žiť. A nám, ktorí majú vo svojom okolí človeka trpiaceho depresiou aspoň trošku pomôže v tom, ako sa k takému človeku správať, čím mu pomôcť, čo od neho čakať, čo mu nehovoriť, aj keď to myslíme dobre. V prvom rade si musíme uvedomiť, že je to choroba, nie iba smútok či lenivosť. Za chorobu človek nemôže a ani sa za ňu nesmie hanbiť. V dnešnej stresujúcej dobe nikdy nevieme, kedy nás môže niečo také postretnúť. Človeku s depresiou musíme poskytnúť veľkú podporu a pochopenie, ale najmä veľa lásky. Že niekoho takého vo svojom okolí nemáte? To vám gratulujem, ale skúste sa lepšie poobzerať, lebo štatistiky hovoria jasne. Depresiu zažije 1 z 5 ľudí a aj napriek tomu, že užívanie antidepresív stúpa, počet samovrážd neklesá.

Nebojte sa knihu čítať, pretože bude veľmi smutná, určite sa aj zasmejete, ale hlavne dostanete cenné rady do života a skúste sa podľa nich aj riadiť: bozkávajte sa, čítajte, počúvajte hudbu, píšte, dýchajte.

Knihu odporúča: Annamária Petrovská

Kniha v našom katalógu