Knižnica štartuje nový vzdelávací cyklus

Je pravda, že špenát nám dodáva silu, mrkva zlepšuje zrak, mäso je plné hormónov a sacharidy nám škodia? Objasniť fakty pomôže vzdelávací cyklus Mýty o strave a stravovaní, ktorý pre záujemcov pripravila Verejná knižnica Jána Bocatia v Košiciach. Ambíciou je tiež ponúknuť triezvy pohľad na módne trendy vo výžive a predostrieť fakty o zdravej, vyváženej strave. Lektorkou cyklu, ktorý pozostáva zo štyroch tematických stretnutí,  je Judit Süli, odborníčka na chémiu potravín, dlhoročne pôsobiaca na Univerzite veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach. Prvé stretnutie sa uskutoční v pondelok 24. apríla o 16:30 v pobočke knižnice na sídlisku KVP na Hemerkovej 39. Cyklus je bezplatný, účastníci sa však musia preukázať platným čitateľským preukazom, ktorý si možno vybaviť aj pred podujatím.

Chémia potravín je odvetvie, ktoré skúma chemické látky tvoriace potravu. Študuje  ich zloženie, vlastnosti, chemické procesy, ktoré sa v nich vyskytujú a interakcie týchto látok navzájom s ostatnými  zložkami potravín. „Vzdelávací cyklus však nebude lekciou z chémie, ale vďaka nej ponúkneme iný pohľad nielen na jednotlivé zložky našej stravy, ale aj na konkrétne potraviny,“ upresnila Judit Süli, ktorá je autorkou tematickej monografie a početných učebných, vedeckých a odborných článkov. 

Prvá časť cyklu poskytne úvod do problematiky a prinesie odpovede na základné otázky. Účastníci sa dozvedia, či jestvujú tzv. dobré a zlé cukry, čo je základným stavebným materiálom ľudského tela, či aké tuky poznáme. Odznejú tiež informácie o hodnote  potravín a makroživinách. 

Počas nasledujúcich dvoch stretnutí 18. a 25. mája o 16:30, odborníčka objasní mýty o potravinách a stravovaní. Venovať sa bude aj laktózovej intolerancii, sladidlám, bezlepkovým potravinám a tomu, že niekedy môžu aj škodiť. Odhalí pravdu o tukoch a olejoch,  odpovie, ako pristupovať k užívaniu vitamínov a ako je to s takzvanými superpotravinami. 

Štvrtá časť cyklu, ktorá bude 12. júna o 16:30, bude zameraná na  trendy v stravovaní, hovoriť sa bude o vegetariánstve, vegánstve, či vitariánstve. Účastníci sa dozvedia ako funguje delená strava a či má tento typ stravovania opodstatnenie.  Reč bude aj o  mediteránskej strave a diétach.  Odborníčka odpovie, ako je to s populárnou keto diétou a pre koho je vhodná paleo strava.