„Mladí dnes športujú – plávajú, lyžujú a iné, údajne zdraviu prospešné, veci činia. Ale my dvaja, a snáď nie som požadovačný pán Szinbád, my dvaja ešte vieme, že pre mladých poetov je jedinou prospešnou vecou slovesnosť a kaviareň.”
(Sándor Márai, Szinbád hazamegy)
Posedenie pri skvelej káve, chutnom pive alebo dobrom jedle v početných lokáloch bolo lákadlom pre Košičanov a vôbec všetkých návštevníkov Košíc už od pradávna. Históriu každodennosti z prostredia košických pohostinstiev v rokoch 1918-1948 prináša nová publikácia Košické dostaveníčka od kolektívu autorov (Dana Kušnírová, Peter Anna, Viktor Luby). Samotný text pôsobí nielen zaujímavo a zábavne, ale zároveň prezrádza vysokú fundovanosť autorov pri spracovaní danej problematiky. Prehľadné, chronologické členenie knihy uľahčuje orientáciu v texte. Okrem všeobecných dejín pohostinských služieb v Československu, nechýbajú state o zábave v podnikoch vrátane hudby, o hoteloch a hoteliérstve, o stravovacích spôsoboch, o jedlách, o cenách, o pivovaroch a vinárňach. Veľkú časť diela tvorí prehľad desiatich najvýznamnejších košických hotelov a 26 hostincov, reštaurácií a kaviarní. Text publikácie dopĺňajú početné farebné ilustrácie a fotografie z archívov a súkromných zbierok.
Knihu odporúča
Mgr. Tomáš Ondrejšík